Med mormors mått mätt

Postat söndag 26 oktober 2008 kl 20:48 av Kvastskatan

Ibland undrar jag om min mormor verkligen lever å verkar i samma dimension som oss vanliga dödliga. Eller om hon bara råkat överleva sej själv.. å egentligen är en kvarleva från tidigt artonhundratal? Man kan ju börja fundera ibland..

Hennes storleksskalor behöver helt klart uppgraderas! Världen är redan full av märkliga måttsystem.. utan att HON ska behöva krångla till det ännu mer. Det metriska systemet vi använder oss av idag slog ju igenom redan under franska revolutionen.. å infördes officiellt här i Sverige redan 1878.. så hur i all världen har det kunnat gå henne så spårlöst förbi?? Vad sjutton har tanten pysslat med dom senaste 130 åren egentligen.. då hon nu lyckats missa det så totalt!?

Inget av hennes recept kommer nånsin att kunna föras vidare till kommande generationer. Inte telefonledes i allafall. Det blir till att kasta sej ut i raketen å susa upp till Dalom för att beskåda tanten in action.. om det ska bli nån ordning på det hela. Det märker jag det! Säjs ju att man lär fråga för att få nåt svar.. men det har hon visst aldrig heller hört talas om. Provar man den metoden på henne.. så får man bara svar som är skvatt galna å helt uppåt väggarna. Gamla tantskrälle!

För hur mycket är.. “en skvätt”.. eller.. “på en höft”.. nån som vet? Eller en.. “dutt”.. hur mycket motsvarar det? Om man nu ska.. “dutta i lite”.. häller man då i lika mycket som .. “på ett ungefär”.. eller är det mer? Mindre?

Herregud.. giv mig styrka..


Tror föön jag ska börja tillverka en uppsättning av “Mormors Mått” i snidat trä.. å börja åka runt å sälja på marknader. Måste bli en storsäljare. Men det blir till att trycka upp en egen liten tillhörande receptbok oxå då.. för nån av alla dom färdiga som redan finns ute i handeln blir ju helt värdelösa i sammanhanget. Det ska gudarna veta..

klickbar bild

Wohoo! 9 pratglada har sagt nåt om “Med mormors mått mätt”
 1. Miss Borderline meddelar att:

  Jamen en skvätt eller på en höft går väl an, men hur mkt är en kaffekopp?! Vaddå idag kan ju en kaffekopp se ut hur som helst *suck*

  Här kommer en länk till Animal Protection Network som jobbar mot djurplågeri av djur i Asien (främst hundar och katter), hoppas du skriver på listan som ska lämnas till den Kinesiska ambassaden i Sthlm mot den grymma behandlingen som hundar utsätts för i Kina!

  http://www.animalprotection.se/index.php?id=73

  Kram Missen:)

 2. Laila meddelar att:

  Ja men det är ju en perfekt beskrivning av "mormorsmått". Känner du inte till dem? Min mormor använde sig också av dem. Hennes matbröd var fantastiska. Hon tog bara jäst och vatten och "en klick" matfett och sedan knådade hon ihop det med råg- och vetemjöl tills det blev "lagom"…
  Det brukade bli 8 limpor…
  Klick. Höft. Gnutta. Näve. Lagom.
  Det är så man får personlig touche på sina bakverk. :grin:

 3. vildrenen meddelar att:

  Glöm inte att brödet ska vara i ugnen bara en stund. Och på en stund går det ju som bekant inte så länge…

 4. trollpackan meddelar att:

  Klart som korvspad;)
  Du tar bara en slatt av ditten och så tar du ungefär en näve av datten, det blir ju lite mer än slatten, och så duttar du i lite annat på en höft sådär och det borde bli lite mindre än slatten det också, och så känner du efter hur degen känns för det kan ju hända att du måste ta en skvätt av slatten för att få det riktigt bra. Hmmm…ja, jag tror det där blir bra om du sedan gräddar det under en kafferast sådär i lagom varm ugn;)

 5. Laila meddelar att:

  Jag har en liten utmaning till dig på min sida, om du har lust. :wink:

 6. Lordpeter meddelar att:

  På det glada 80-talet (strax innan du föddes alltså) så jobbade jag på AMU. Alla kökselever skulle få sig en “dutt” med datorutbildning å där kom jag och en lärare Håkan in i bilden! Här skulle skapas ett system för recept! Det hörde oxå till historien att ALLA kökslärarna var fransmän! Med tillhörande humör!
  Att göra ett system för recept låter väl inte så svårt? Nejdå - men tänk på att här snackar vi dator med 32 Kb primärminne och diskettstation på 128 Kb! Där skulle allt rymmas! Både program och recept! Givetvis skulle recepten läggas upp för ett visst antal personer och sedan kunna konverteras till flera hundra (om man så ville) …. Vet du hur många “nypor” salt i kastrullen man måste ha till 200 personer? Eller “lite för smakens skull”??? Men givetvis gick det lika bra med selleri … bara man tog sig en lilling först :)

 7. Gardenlife meddelar att:

  Go mormor go!
  Finns det något du kan muta henne med för att få henne att släppa ifrån sig sin “topphemliga recept”?  ; ))
  /Janne

  *skrattar*.. nejdå. Det är inte så att tanten tjyvhåller på recepten. Tvärtom. Hon delar glatt med sej! Problemet är att bara att hennes måttskalor inte motsvarar mina.. så det spelar ingen roll hur mycket jag än frågar. Jag är fortfarande lika ovetande efteråt.. för jag har ingen aning om hur mycket mjöl som ska i t.ex.. när hon säjer att jag ska “höfta till lite”.. osv..

 8. Nicklas meddelar att:

  Ok.

  När man tar en whiskey, tar man oftast 3-4 cl. = “en skvätt”

  På en höft, eller på bägge oftast, har man byxor. En ficka rymmer ca1,5-2dl. = “på en höft”.

  Eftersom vi nu använt oss av två vanliga mått, cl samt dl, har vi två kvar att välja på. Personligen anser jag att liter inte används tillräckligt ofta för att räknas, så då är det kryddmått kvar. Kryddmått = dutt

  När det gäller “på ett ungefär”, hittar jag inget i mina minneskretsar eller fantasi, så där är det bara att improvisera.
  Hoppas det hjälpte! :cool:

 9. Fegon ** meddelar att:

  Det är hemskt hur de äldre räknar.  Jag skulle vilja ha en Wikipedia-artikel som tar upp detta fenomen… bannemig…

Lämna gärna en egen kommentar här:


(Posta bara en gång - ditt meddelande visas när det har godkänts!)

 


:blush: :cool: :grin: :grinnod: :lol: :love: :| :no: :P :sad: :) :wink: :wow: :nod: :roll:

favoritsaker.se